ja

12 november 2015 16:30 - 18:00

Mindfulness-based interventies voor psychische klachten en welbevinden

Symposium | Auditorium

Voorzitter: Mira Cladder-Micus 

Het leven is niet altijd even “shiny”, zeker niet als er psychische klachten spelen. Het is een hele kunst om ook met negatieve ervaringen of gevoelens om te kunnen gaan. Hoe reageer je op steeds terugkomende nare gevoelens, teleurstellingen of angsten? Hoe kunnen we patiënten leren om met een andere houding naar hun klachten te kijken? Mindfulness-based interventies zijn gericht op het leren waarnemen van zowel positieve als negatieve ervaringen en deze met een accepterende houding tegemoet te treden.

In dit symposium lichten we in eerste instantie de huidige evidentie voor mindfulness-based interventies toe en houden een pleidooi voor het verbreden van het indicatiegebied van mindfulness.

Vervolgens presenteren wij actuele gerandomiseerde studies naar mindfulness. Hierbij gaan wij in op specifieke toepassingen van mindfulness, waaronder MBCT voor volwassenen met ADHD en compassietraining voor terugkerende depressie. Daarnaast bespreken we de samenhang tussen cognitieve reactiviteit en mindfulness bij terugkerende depressie. Tot slot staan we stil bij de waarde van mindfulness voor het welbevinden van toekomstige behandelaren, namelijk coassistenten.