ja

13 november 2015 13:00 - 14:00

Internettherapie met Interapy

Meet the expert | Zaal 64

Bart Schrieken


Uit naturalistische studie en metaonderzoek blijkt dat online cognitieve gedragstherapie in de praktijk net zo effectief kan zijn als vis à vis CGt (Ruwaard, Lange, Schrieken, Dolan & Emmelkamp, 2012; Andersson & Hedman, 2013). Maar in diezelfde praktijk leven er veel vragen over hoe je dit effect tot stand brengt. Wat niet helpt is dat er voor de praktiserende clinicus op dit gebied weinig is gepubliceerd. Zij moeten het doen met een enkele casus of inhoudelijke beschrijving van een online behandelprotocol (Renteria Agirre & Lange, 2009).

Bart Schrieken is samen met Alfred Lange en Jeroen Ruwaard, één van de grondleggers van de internetbehandeling in Nederland en medeoprichter van Interapy, de eerste digitale GGz. Hij zal op basis van 10 jaar praktische ervaring met internettherapie bespreken welke factoren essentieel zijn bij het tot stand brengen van goede behandelresultaten. Hij zal daarbij ingaan op 'online behandelstrategie', het toepassen van specifieke CGt-interventies en algemene therapiefactoren in online behandelprotocollen, het opbouwen van een behandelrelatie en de training van behandelaars. Daarnaast zal hij motiveren dat naast -out of the box- denken, een huwelijk tussen onderzoek en praktijk in zijn visie essentieel is voor effectief (online) interveniëren. Waarbij het praktische advies luidt: clinicus, meet je behandelresultaten; niet omdat de verzekeraar het vraagt, maar om jezelf te verbeteren.

Barts expertises zijn:
- internetbehandeling
- evidence based online behandelprotocollen
- toepassing van e-health in de praktijk
 
Literatuur
Andersson, G., & Hedman, E. (2013). Effectiveness of guided Internet-delivered cognitive behaviour therapy in regular clinical setting. Verhaltenstherapie, 23, 140–148.

Renteria Agirre, A., & Lange, A. (2009). Boulimie online overwinnen. Beschrijving van een behandelprotocol via internet. Directieve Therapie, 29(1), 26-47.

Ruwaard, J., Lange, A., Schrieken, B., Dolan, C.V., & Emmelkamp, P. (2012). The effectiveness of online cognitive behavioral treatment in routine clinical practice. PLoS ONE 7(7): e40089. doi:10.1371/journal.pone.0040089.