ja

13 november 2015 13:00 - 15:30

Experiëntieel werken in een gefaseerd groepsschematherapie model: modi ervaren vanuit alle perspectieven

Workshop | Parkzaal

Guido Sijbers en Rosi Reubsaet

 

DEZE WORKSHOP VERVANGT DE WORKSHOP VAN HANNIE VAN GENDEREN EN MARLEEN RIJKEBOER: LONELY AT THE TOP. SCHEMATHERAPIE BIJ NARCISME.

Experiëntiele oefeningen vormen een belangrijk onderdeel van schematherapie. Ze worden vaak genoemd als essentieel onderscheidend element voor de effectiviteit van schematherapie. Vertrekkend vanuit de oorspronkelijke oefeningen (Young, Klosko en Weishaar, 2006; Arntz & Jacob, 2012; Farrell & Shaw, 2012) zijn er in onze samenwerking tussen vaktherapeut en psychotherapeut een scala aan oefeningen en mogelijkheden gegroeid die het mogelijk maken elke groepssessie ervaringsgericht te werken. 

Schematherapie en groepsschematherapie zijn de basismodellen waaraan psychodrama elementen worden toegevoegd. Hierdoor worden de mogelijkheden om groepsgewijs ervaringsgericht te werken met modi flink uitgebreid. De experiëntiële oefeningen die zijn ontstaan in deze samenwerking creëren veiligheid en verbinding en helpen cliënten om geleidelijk hun gevoelens en behoeftes te uiten. Binnen elke groepssessie bouwt elke stap en elke oefening voort op de vorige stap en stelt tegelijkertijd het voorbeeld voor de volgende stap. Cliënten kunnen de emoties die horen bij hun modi voelen, herkennen en vervolgens reguleren. 

In onze workshop willen we graag laten zien en laten ervaren hoe je in groepssessies experiëntieel kunt werken met modi. We willen graag een groepssessie nabootsen met de deelnemers waarin we laten zien hoe we cliënten helpen zich op een veilige manier bewust te worden van hun modi. Na afloop van de workshop hebben de deelnemers een beeld gekregen van de manier waarop je meer ‘handen en voeten’ kunt geven aan een wezenlijk element van schematherapie: experiëntiele oefeningen. We zullen ons o.a. ook richten op het werken met het blije kind, passend bij het thema van het congres

De workshop is ook geschikt voor therapeuten die werken met adolescenten.

>> presentatie

DEZE WORKSHOP VERVANGT DE WORKSHOP VAN HANNIE VAN GENDEREN EN MARLEEN RIJKEBOER: LONELY AT THE TOP. SCHEMATHERAPIE BIJ NARCISME.