ja

10 november 2016 14:00-15:30 uur

Openbare supervisie

| Baroniezaal

Frieda Aelen

Ik heb zo'n twintig jaar in de ‘grote’ psychiatrie gewerkt als systeemtherapeut, van crisiscentrum tot chronisch. Ook in een eetstoorniskliniek werkte ik als systeemtherapeut en ontwikkelde daar een systeem- en EMDR-behandeling.
In de forensische psychiatrie werkte ik als supervisor Multi Systeem Therapie, een intensieve gezinsbehandeling en een werkwijze die nog steeds een bron van inspiratie voor mij is!

In mijn praktijk speelt traumabehandeling, op basis van het genogram en de vijf kolommen een grote rol. De werkwijze is uitgebreid beschreven in het Tweede Praktijkboek EMDR in 2016.

Ik heb gepubliceerd over ouderlijk onvermogen door trauma, traumatisering bij kinderen met een chronische ziekte en het gebruik van EMDR bij echtscheiding.

Wat ik als supervisor in deze openbare supervisie wil doen is de context van de klachten tot leven brengen.
Dat kan de supervisant ook voorbereiden door alvast de vijf kolommen: systeemkenmerken, negatieve kerncognities, goedpraters, trauma's en veerkracht in te vullen, samen met het genogram.
Of de klachten een kind of een volwassene betreffen, maakt mij niet veel uit. 
Ik vind het gaaf om met een supervisant goedpraters te ontdekken of te bedenken, die de wil of het vertrouwen om iets te veranderen of in een ander perspectief te zien, blokkeren.
Ik doe veel rollenspelen als voorbeeld van interventiegedrag of kadering en ook om te zien hoe een supervisant iets aanpakt.