ja

10 november 2016 14:00-15:30 uur

Openbare supervisie

| Zaal 82/83

Paul Boelen

Cognitieve gedragstherapie bij ernstige rouwproblematiek

Na de dood van een dierbare kan ernstige rouwproblematiek ontstaan. In de DSM-5 is voor het eerst een aandoening opgenomen die kan voorkomen na verlies: "Persisterende Complexe Rouwstoornis" (PCRS).
PCRS bestaat uit aanhoudende intense rouwreacties zoals een kwellend verlangen, onvermogen het verlies te aanvaarden, betekenisloosheid en de wens om zelf te sterven om bij de overledene te zijn.
PCRS komt bij zo'n 5% van nabestaanden voor. Na gewelddadige verliezen, door moord, verkeersongevallen, of in oorlogsgeweld, kan een mix ontstaan van PCRS, met symptomen van posttraumatische stress-stoornis.

De afgelopen jaren zijn ca. 10 studies verschenen die uitwijzen dat cognitief gedragstherapeutische (CGt) interventies effectief zijn voor zo'n 60% van de mensen met PCRS (wel/niet in combinatie met PTSS). In deze openbare supervisie wordt aandacht besteed aan deze CGt interventies. Centraal staan het maken van CGt-analyses (FABAs en cognitieve casusconceptualizatie) en de vertaling van bekende interventies (cognitieve herstructurering, exposure, gedragsactivering) naar specifieke kenmerken van ernstige emotionele problemen na verlies.

Voor de openbare supervisiesessies van Paul Boelen op het VGCt-najaarscongres zoeken we een supervisant. Paul is expert op het gebied van CGt bij ernstige rouwproblematiek. Tijdens de sessie op donderdag 10 november van 14.00 tot 15.30 uur krijg jij de kans om je eigen casus in te brengen. Bovendien krijg je die dag gratis toegang tot het congres. Mail naar congres@vgct.nl voor meer informatie en om je aan te melden.