ja

11 november 2016 16:00-17:00 uur

Cognitieve gedragstherapie is overal

Keynotelezing | Beneluxzaal

Aartjan Beekman

Wie argeloos de zoekwoorden ‘cognitive AND psychotherapy’ intoetst in PUBMED merkt dat de cognitieve gedragstherapie echt overal is. Het is misschien wel de meest succesvolle en minst omstreden ‘kolonisator’ van ons veld van de afgelopen 50 jaar. De resultaten van een halve eeuw ontwikkeling, onderzoek en implementatie zijn indrukwekkend en komen ten goede aan enorme aantallen patiënten.
Als patiënten kunnen kiezen tussen gebruik van medicatie of van cognitieve gedragstherapie, dan kiest een meerderheid voor de psychotherapie. In de afgelopen decennia is de beschikbaarheid van psychotherapie voor patiënten sterk verbeterd en cognitieve gedragstherapie heeft een onomstreden plaats verworven in onze basisverzekering.

Dit zijn mooie berichten, maar, wat zijn de effecten op de gezondheid van onze bevolking? Ondanks onstuimige groei van behandeling zijn de prevalentiecijfers van alle grote psychische stoornissen stabiel en zien we geen daling van het aantal suïcides. Meta-analyses van de effecten van psychotherapie hebben ons ‘sadder but wiser’ gemaakt. Na aftrek van onaangename zaken als publicatie bias houden we robuuste, maar meestal bescheiden effecten over. Het zijn effecten die heel vergelijkbaar zijn met effecten van behandeling elders in de gezondheidszorg, maar geen ‘magic bullets’. Stel dat we de effecten van ons handelen zouden willen verdubbelen, zou dat dan kunnen? En stel we durven dit te denken, welke mogelijkheden hebben we dan?