ja

11 november 2016 13:00-14:00 uur

Openbare supervisie

| Baroniezaal

Remco van der Wijngaart

Download de presentatie

Schematherapie is in de laatste 15 jaar effectief gebleken in de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek en persistente As 1 stoornissen. Relatief veel van de literatuur en trainingen over schematherapie gaan over de behandeling van de Borderline persoonlijkheidsstoornis. De heftigheid van deze cluster B stoornis is misschien wel een deel van de verklaring waarom er al langer specifieke methoden en strategieën zijn ontwikkeld binnen schematherapie voor deze problematiek.

Hoewel de cluster C patiënt over het algemeen voor minder crisis situaties in de therapie zorgt is deze problematiek zeker niet minder ernstig en heftig. De ernst van deze stoornissen zit meer in de rigiditeit en persistentie van de problematiek; deze patiënten lijken eindeloos vermijdend, afhankelijk en dwangmatig te kunnen zijn. Daarmee triggert de behandeling van deze patiënten vaak gevoelens van moedeloosheid, machteloosheid en hopeloosheid bij therapeuten na een aanvankelijke optimistische therapiestart.

Inmiddels zijn er steeds meer specifieke schematherapeutische methoden en strategieën ontwikkeld voor deze rigide pathologie. Deze openbare supervisie zal erop gericht zijn zowel de moedeloosheid bij de therapeuten als de vermijding, afhankelijkheid of dwangmatigheid te verminderen.

Wil je kans maken op een leermoment als supervisant in deze openbare supervisie? Kijk dan of jij je herkent in onderstaande beschrijving en meld je aan via het aanmeldingsformulier voor het congres. Bij meer gegadigden zal iemand gekozen worden.
Hoewel je een goed contact hebt en alle aspecten van schematherapie toepast, zoals limited reparenting en technieken als imaginatie en meerstoelentechniek, lijken de cliënten niet te veranderen. Merk je in deze behandelingen ook dat je na verloop van tijd je machteloos en moedeloos gaat voelen, misschien gefrustreerd?

In deze openbare supervisie word je geholpen om je schematherapeutische vaardigheden toe te spitsen op cluster C patiënten. Specifieke methoden en strategieën die ontwikkeld zijn voor de behandeling van cluster C stoornissen zullen aan bod komen. Empathische confrontatie, meerstoelentechniek en andere methoden zullen worden besproken maar ook geoefend om je zo te helpen in de behandeling van je cluster C patiënt.

Voor de openbare supervisiesessies van Remco van der Wijngaart op het VGCt-najaarscongres zoeken we een supervisant. Remco is expert op het gebied van schematherapie bij cluster C patiënten. Tijdens de sessie op vrijdag 11 november van 13.00 tot 14.00 uur krijg jij de kans om je eigen casus in te brengen. Bovendien krijg je die dag gratis toegang tot het congres. Mail naar congres@vgct.nl voor meer informatie en om je aan te melden.